Росен Маринов моят личен блог

Една музикална глобализация

С интерес прочетохме, една музикална статия на музикант-колекционер, който решил да се разхожда по улиците на големи градове в Швейцария, за да намери улични музиканти свирещи на различни музикални инструменти, за да намери най-странния и различен от масово разпространените. Разбира се ако човек направи разходка и по улиците на големите градове в България, също ще открие музиканти с китара, с акордеон, саксофон и всякакви други инструменти, които могат да се закупят в музикалните магазини.

Разходката на музиканта започнала със среща с двама музиканти, които били направили дует за кларинет и тарамбука. Малко по-късно в разходката си, музикантът дочул магическите звуци на ханг – инструмент от групата на металните идиофонни инструменти. Той описва магическото усещане, което изпитал когато чул за първи път звуците от този ханг, но нямал представа, че това е музикален инструмент изобретен точно в Швейцария.

Той разказва, че имал колекция от всякакви ударни инструменти и перкусии: имал калимба, бонгоси, джебме, уду барабани и какво ли още не, но никога не бил виждал и чувал нещо такова. Първо си представил, че това е екзотичен инструмент идващ кой знае от коя част на света, уви той бил точно в родината на този инструмент.

Музикалната разходка на този човек не свършила дотук, но това което прозира от видяното от него, той описва с една дума – глобализация. Той успял да срещне музиканти типични представители на швейцарската култура, които свирили по улиците на типичните за тяхната народна музика акордеон и алпийски рог, които били израз на консервативното отношение на местните хора към чуждото влияние, много обикновени млади хора, които свирят и пеят с китари, но и чужденци, които чрез странна смесица от местни музикални инструменти и инструменти от далечни култури оцветяват музикалния пейзаж в големите градове.

 Днес глобализацията в музиката се изразява и в това, че дори в един онлайн-магазин за музика и музикални инструменти, можете да влезете и да разгледате богат асортимент от инструменти, които не са само характерни за поп и класическата музика, но и за инструменти идващи от други традиционни култури по света. Така всеки млад музикант получава избор на какъв музикален инструмент да започне да свири и накъде да се насочи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top