Росен Маринов моят личен блог

Жените в музиката

Наскоро излезе изследване, което показва, че специално жените композитори в съвременната музика са по-малко. Затова трябвало да се насърчава наемането на повече жени с такъв престижен ранг да работят за големи оркестри и музикални учреждения. Но нека не влизаме в тези сложни административни отношения когато говорим за музиката. Защото жените в музиката са дали също толкова много за развитието на съвременната музика, колкото и мъжете. Не толкова с композиране, колкото с уникалния си глас, харизма и красота.

Нека започнем от музикалното образование  в училище. То трябва да се насърчава у всички деца. Защото то ще развие способности у децата, които те ще използват като възрастни. Още от малки трябва да свирят на най-различни музикални инструменти и да се учат на музикалното изкуство. Пък който има талант на музикант, независимо дали е момче или момиче ще се развие в тази посока.

Иначе чисто исторически, жените наистина покоряват света на музиката не само с неземния си глас. През 9 век, има сведения за жена на име Касия, която се определя днес като „първата жена композитор във Византийска империя” Според писанията, една известна фраза е останала от нейната музика „Мразя богатите хора да плачат сякаш са бедни”… Днес има много жени оставали следа в историята с уникалния си музикален талант. Затова не бива да насочваме въпроса само към това, коя дама, как се е реализирала в сериозната музика. А към това, че музиката като универсална ценност не бива да изключва таланта, само затова дали някои е мъж или жена.

Хубаво е в такива случаи да припомняме момента с музикалното образование на децата, които от малки трябва да се насърчават да свирят на музикални инструменти и да пеят. Защото както младите момчета и момичета имат своя интерес и своя уникален подход към музиката, така трябва да им се дава шанс да го реализират. А това става като им се разреши да свирят и да пеят, без да ги потискат и спират таланта им. Да им се осигури материална база и всичко ще си дойде на мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top