Росен Маринов моят личен блог

Наистина ли са толкова практични за употреба мобилните климатици?

Напоследък много производители на климатици предлагат мобилни модели, като една практична опция за охлаждане на помещения през горещия сезон.

Като най-голямо предимство се изтъква липсата на необходимост от монтажни работи, практичността и мобилността на уредите. Действително, изглежда много примамливо да разполага човек с малък климатик, който може лесно да се премества от стая в стая, а  през студения сезон просто да бъде съхраняван някъде и да не пречи.

Но нека поговорим по-подробно за характеристиките на мобилните климатици. Те се появиха като алтернатива на монтираните на стената модели, така наречените „сплит системи“, които са разделени на 2 блока: вътрешен и външен. Вътрешното тяло на стенните климатици е почти безшумно и се намира вътре в помещението, а външното тяло, което включва шумен вентилатор и компресор, е изведено навън.

За разлика от тези сплит системи, мобилните климатици комбинират целия комплект оборудване в един корпус, което неизбежно води до появата на нежелан шум и вибрации от компресора и вентилатора.

Колкото до практичността и преносимостта на тези климатици, всъщност се оказва, че мобилността е доста ограничена. Както знаете, принципът на работа на климатика се основава на физическите свойства на фреона, който прехвърля излишната топлина от един топлообменник в друг.

Също така, при различните модели мобилни климатици е необходимо да се отстранява излишната топлина навън, т.е. следва отводът да се постави извън стаята навън. Докато хладният въздух идва от самия мобилен климатик, от задната страна се намира доста дебел въздуховод с диаметър 120-160 мм, през който горещият въздух се отстранява от топлообменника и компресора. Обикновено този канал се извежда през прозорец или посредством изрез в рамката на прозореца. В такъв случай, е отделено специално подготвено място за отвеждане на горещия въздух и въпреки колелата на корпуса, не можете да го местите свободно. Горещият въздух от мобилния климатик би могъл да се свърже със системата за вентилация на сградата, но в този случай трябва да се осигури мощната работа на цялата обща изпускателна система, в противен случай горещият въздух неизбежно ще нахлува в други помещения от общия вентилационен канал.

 

Източник: Онлайн магазин Владивес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top