Росен Маринов моят личен блог

Филтри за вода – имате ли нужда от тях?

Достатъчно добра ли е за пиене вашата вода от чешмата или трябва да си купите филтри за вода, за да имате по-добро качество?

Ако вашата вода изглежда странно, мирише или има странен вкус или ако дрехите и мивката се оцветят от нея, попитайте съседите си дали имат подобни проблеми. Това може да ви помогне да разберете дали това е общ проблем от доставчика, или такъв, причинен от водопровода в дома ви.

Говорете с вашия доставчик на вода за вашите притеснения. Ако сте разпознали потенциален проблем, кажете им – това може да им помогне да преценят и решат проблема по-бързо. Попитайте ги за последните аналитични резултати от вашето водоснабдяване и съответните препоръки за насоки за питейна вода. Ако все още имате съмнения, вземете водна проба за анализ. Вашият доставчик може да направи това безплатно, особено ако има опасения за здравето.

Водата от чешмата може да съдържа много примеси, както естествени, така и изкуствени. Някои са безвредни или влияят само на това как изглежда, на вкуса и миризмата. Други могат да ви заразят и да увредят здравето ви за дълъг период от време.

Някои химикали (като хлор и флуорид) се добавят към вашата вода в пречиствателната станция. В резултат на това се водят дискусии относно потенциалните рискове за здравето.

Доставянето на вода, която не съдържа патогенни микроорганизми (тези, които могат да ви разболеят), е най-важната задача за водните доставчици.

Бактерии: Повечето патогенни бактерии, открити във водата, идват от замърсяване с човешки или животински фекалии. Дезинфекцията (например с хлор) обикновено убива всички бактерии.

Вируси: Някои вируси, които могат да бъдат намерени във вода, са потенциално вредни. Докато дезинфекцирането на водата обикновено убива повечето вируси, някои може да оцелеят и да ви разболеят.

За да сте напълно сигурни, че пиете чиста вода, е нужно да се снабдите с филтри за вода за нуждите на дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top