Росен Маринов моят личен блог

8 причини за мухъл в кухнята

Плесените и мухълът са нормална част от заобикалящия ни свят. В кухните обаче те представляват основен проблем, поради което си струва да научите малко за това защо и как се появяват. Плесента е тънък вид гъбички, които могат да бъдат черни, бели или дори сиви на цвят. Въпреки че мухълът и плесента са за повечето хора едно и също нещо, едното всъщност причинява другото. Мухълът от своя страна се причинява винаги, когато нивата на влажност се повишат и когато мухълът се разрасне, той поражда плесен, което причинява неприятни миризми.

  1. Изтичане на вода

Плесента ще се образува и разпространява само ако са благоприятни условия за това. Течовете на вода са често срещана причина за появата на мухъл и това от своя страна води до появата на плесен

  1. Влага и повишена влажност

Плесените растат на повърхности, които са топли и където има и по-високо ниво на влажност. Когато условията са подходящи за дълги периоди от време, улеснява растежа на плесента. Кухните са помещения, в които условията като цяло са горещи и влажни и затова това е място, където както плесени, така и мухъл могат лесно да процъфтяват.

  1. Влага и хранителни вещества

И плесента, и мухълът се нуждаят от място, където да се развиват, където има влага и достатъчно хранителни вещества, за да процъфтяват. В условия, които са достатъчно влажни, им отнема по-малко от ден, за да се увеличат. Те могат да растат и там, където е тъмно, което е двойно по-опасен проблем, тъй като растежът няма да бъде открит скоро.

  1. Течове на кухненската мивка

Течащата кухненска мивка може да създаде условия, които са благоприятни за растежа на плесени. Всъщност скритият растеж на мухъл в дъното и под кухненската мивка е често срещано явление.

  1. Изхвърляне на боклука

Ако изхвърлянето на боклука в кухнята не се прави достатъчно често, наличието на гниещи храни ще доведе до поява на мухъл и плесен.

Ако в кухнята ви наистина е прекалено влажно, можете да изберете от предлаганите влагоуловители, за да намалите влагата и да предотвратите появата на упорития мухъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top