Росен Маринов моят личен блог

Видимата и невидимата сила на музиката

Какво странно усещане е да гледаш един вид същества – милиони хора – да свирят и слушат нищо не значещи тонови съотношения и мотиви, които заемат и занимават тяхното време. Всичко това те наричат музика. С такъв акцент един писател фантаст облича въпросите, които задава, за да си обясни какво дава на музиката тази странна сила над нас: една мощ полезна в повечето случаи, но и способна на неконтролируема и понякога разрушителна сила.

Видимата сила на музиката можем да търсим в директния ефект над нас. Особено по начина по-който сами сме се възпиталите да слушаме музика. Понякога сме по-склонни когато слушаме на живо да сме по-критични  към музикантите, защото сме свикнали на съвършено точни изпълнения от записи. Понякога обаче записите не са ни достатъчни, за да изразим емоцията, която ни обладава когато танцуваме хоро на празници на нашите близки, когато пеем с пълно гърло на концерт на любимата ни група.

Видимо е за всички как почукваме с крак, как пляскаме с ръце, как си подсвиркваме или се правим на диригенти. Нашите лицеви експресии отразяват смяната на настроенията в музиката, мелодичните контури и чувства, които изпитваме докато слушаме. И всичко това понякога се случва без нашето знание или дори позволение. Тук се намесва тази невидима сила, която се крие в музиката.

Някои музиколози смятат, че тя се дължи на стотиците и хиляди часове работа, които се стаяват в крайния продукт. Волята на музикантите да се представят по най-добрия начин пред своите почитатели или покровители (в миналото). Също така скритата сила на музиката, която се появява в нашите видими реакции спрямо нея се състои в първоначалната и функция за хората. Музиката в началото е обединявала общността и тя е била за всички общението, което е свързвало хората живеещи заедно. Затова музиката никога не би следвало да загуби силата си над човешките емоции, защото тя ни напомня, че ние сме винаги тук, заедно и сме едно цяло.

Източник: http://music-store.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top