Росен Маринов моят личен блог

Доброто старо одеяло

Одеялото в българският дом е нещо, което не може да бъде изместено толкова лесно от модерното спално бельо, олекотени завивки и какво ли още не.  Няма нищо специално в одеялото, то е просто една завивка.  Но може би то е едно естествено продължение на топлината и уюта, които са необходими за един хубав и здрав сън.  Най-дълга история има то. То се смята като символ на домашния уют, любовта, топлината, преграда между нас и външния свят, защитата, от която всеки се нуждае, за да заспи спокойно.  И всичко това се  появило в съзнанието ни още от детските години.

Детството е изпълнено с безкрайни детски игри, с приключения,  с чести настинки и болести. Децата са крехки и те могат да се грижат за себе си, както може майката. Тези жестове на завиване остават в детското съзнание и те са символ на семейна хармония и любов.  Може би на пръв поглед няма да изглежда така, но ако се замислете, ще осъзнаете, че първата асоциация с домашния уют е с одеялото.  Не е случайно, че на пазара има одеяла за бебета, за деца и възрастни. Разликата е само  размерите, защото тяхната топлина и мекота не е се променя.

Що се отнася до детските одеяла, те могат да бъдат в най-различна форма. Става дума за шарки като любимите герои, приказки и други подобни детски неща. Разнообразието от материали е изменило доста класическия външен вид на одеялото, но днес също можете да срещнете вълнено, родопско одеяло.

И така важно при избора на одеяло е да избирате според нуждите си и да се съобразявате със своите нужди, а след това и с материята и така нататък.  Бъдете внимателни и към материята, все пак тя отговоря за поведението на кожата, което пък се отнася и за добрия качествен сън и за отличния старт на деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll To Top